RETETA OFTALMOLOGICA EXPLICATA

Probabil ca ne-am intrebat cu totii ce reprezinta toate prescurtarile si cifrele scrise pe reteta eliberata in urma consultului facut la medicul oftalmolog. Acum sa lamurim si acest mister.

Primele prescurtari intalnite in reteta sunt OD (O.D.) si OS (O.S.). Daca v-ati gandit deja ca acestea inseamna “ochiul drept” si “ochiul stang” ati intuit bine. OD este abrevierea de la “oculus dexter”, termenul latinesc pentru ochiul drept, iar OS de la “oculus sinister”, adica ochiul stang. Coincidenta face ca aceste abrevieri sa se potriveasca perfect si pentru termenii din limba romana, iar unii ar spune ca acest fapt nu este o coincidenta ci doar rezultatul latinitatii limbii romane.

SFH vine de la “sphere” (sau SF – sfera) si indica puterea pe care trebuie sa o aiba lentilele pentru a ne corecta vederea. Aceasta abreviere are ca valori niste numere (de preferat cat mai mici) precedate de semnul plus, pentru vederea la apropiere (hipermetropie) sau minus pentru vederea la distanta (miopie). Cu cat numerele sunt mai mari, cu atat afectiunea pe care o avem este mai pronuntata si dioptriile prescrise sunt mai mari.

CYL inseamna cylinder (sau CIL – cilindru) si indica dioptriile necesare pentru astigmatism, acolo unde este cazul. Spre deosebire de lentilele sferice, folosite pentru corectarea miopiei sau a hipermetropiei, care sunt simetrice raportat la centrul lor, lentilele cilindrice nu sunt simetrice ci sunt curbate doar pe o anumita directie (meridian). Valorile pe care le pot avea dioptriile in acest caz vor fi precedate de semnul minus pentru astigmatismul la distanta (miopic) si de semnul plus pentru cel la apropiere (hipermetropic).

AXIS sau AX inseamna axa si are o valoare doar in cazul astigmatismului, atunci cand si CIL are o valoare. Axa poate fi un numar intre 1 si 180 si este complementar cu meridianul cilindrului, fiind intotdeauna la un unghi de 90 de grade fata de meridianul care contine curbura cilindrului. Numarul 90 corespunde meridianului vertical al ochiului, iar numarul 180 celui orizontal.

PRISM sau PR reprezinta prisma si se foloseste doar in cazul in care exista probleme cu alinierea ochilor. Valorile pe care le poate avea sunt fractionate si sunt colerate cu urmatoarea valoare , BASE sau BAZA, care reprezinta directia inspre care prisma directioneaza lumina: sus, jos, inspre interior (inspre nas) sau inspre exterior (inspre urechi).

ADD (sau Aditie), adica adaugat, reprezinta dioptriile aplicate la partea de jos a lentilei in cazul ochelarilor bifocali sau progresivi, atunci cand, pe langa dioptriile necesare miopiei se adauga si dioptrii pentru presbiopie.

DP (Distanta inter-pupilara). Distanta inter-pupilara reprazinta distanta, masurata in milimetri, dintre centrele pupilelor celor doi ochi.

Mai este de mentionat ca valorile sferei, cilindrului sau cele adaugate cresc din 0,25 in 0,25, indiferent de semnul care le preceda si ca valoarea minima este de 0,25. Sub aceasta valoare vederea nu este suficient de mult afectata pentru a fi nevoie de ochelari.

© 2024 - EMA & D OPTICS, Toate drepturile rezervate.