Pentru ca ochii sa fie sanatosi, e nevoie de vitamine si minerale, elemente nutritive esentiale hranirii ochiului. Organismul omului nu produce propiile vitamine si minerale si de aceea suntem nevoiti sa ni le procuram din mancare. O serie de afectiuni oculare pot fi prevenite printr-un regim alimentar sanatos. Care sunt alimentele de care avem nevoie pentru a avea ochi sanatosi:
MORCOVI. Morcovii sunt bogati in beta-caroten, un antioxidant ce ajuta la reducerea riscului de degenerescenta maculara si de cataracta. Morcovii pot fi adaugati in salate si supe si dau mereu bine in farfurie la pranz sau cina.
CURCANUL. Curcanul este de asemenea bogat in zinc, plus vitamina B (niacin) ce protejeaza ochii impotriva cataractei. Mai mult, curcanul este un substitut foarte bun pentru carnea de vita.
SOMONUL SI SARDINELE. Studiile arata ca un consum regulat de alimente bogate in acizi grasi Omega3 pot ajuta la protejarea micilor vase de sange din ochi, iar somonul si sardinele sunt printre cele mai bune surse de acizi grasi Omega3.
SPANACUL. Acesta vine la pachet cu vitamina C, beta-caroten si cantitati mari de luteina, o pereche grozava de antioxidanti. Ei absorb intre 40 si 90% din intensitatea luminii albastre, acestia comportandu-se ca un ecran de protectie pentru ochi.
OUALE. Acestea sunt bogate in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi si luteina, componente ce previn formarea cataractei.
SOIA. Saraca in grasimi, bogata in proteine, soia este elementul de baza ce nu lipseste din diete. Ea contine acizi grasi esentiali, vitamina E si agenti antiinflamatori.
AFINELE SI STRUGURII. Ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne. O ceasca plina de afine, gem de coacaze sau un supliment nutritiv format din struguri si afine ajuta la adaptarea vederii la intuneric in mai putin de 30 de minute.
ALUNELE SI STAFIDELE. Sunt unele dintre cele mai concentrate alimente in vitamine. Continutul ridicat de acizi grasi Omega3 contribuie la mentinerea colesterolului la un nivel scazut si stabilizeaza membranele celulare.