5 CAUZE SURPRINZATOARE ALE PIERDERII VEDERII

1. Cafeaua tare. Un studiu publicat recent in revista Investgative Ophthalmology & Visual Science arata ca cei care obisnuiesc sa bea zilnic trei sau mai multe cafele au un risc crescut de glaucoma. Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstrictie, adica strange vasele de sange, ducand la cresterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicata celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare. Cantitatea e mai putin importanta si o cana de cafea tare poate avea acest efect. Recomandat ar fi sa consumam doar cafea decofeinizata, dar daca simtiti nevoia de cofeina puteti combina cafea cu cofeina cu cea fara cofeina, recomanda prof.dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenta Oftalmologic din Bucuresti, conform doctorulzilei.ro.

2. Fumatul excesiv. Fumatorii de cursa lunga au un risc de patru ori mai mare decat nefumatorii sau ex-fumatorii sa sufere de degenerescenta maculara, afectiune ce implica distrugerea vederii centrale. Apare, de regula, la cei peste 50 de ani, insa fumatul poate grabi cu zece ani declansarea ei.

3. Colesterolul ridicat. Un nivel ridicat al colesterolului, ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi si hipertensiunea pot genera accidente vasculare oculare sau pot produce leziuni degenerative oculare care duc in final la orbire, adauga medicul oftalmolog Monica Pop.

4. Anticonceptionalele. Exista multe categorii de medicamente pe al caror prospect se regasesc si efecte secundare ca tulburari de vedere. Pastlele cu cel mai mare risc sunt anticonceptionalele, inclusiv cele de noua generatie. Singurii care le recomanda in continuare sunt ginecologii, fara a lua in calcul ca riscul de accidente cerebrale e foarte mare atat in cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cat si in cazul femeilor sanatoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte, avertizeaza oftalmologul.

5. Tumorile cerebrale. Cazurile rare de orbire brusca pot trada anumite boli grave, precum tumori la creier sau accidente cerebrale.

© 2024 - EMA & D OPTICS, Toate drepturile rezervate.